Blog

Ulei palmier proprietati de prajire

Uleiul de palmier și oleina au fost folosite din ce în ce mai mult pentru prăjire, la începutul anilor 1980, datorită avantajelor lor tehnico-economice față de alte uleiuri sau grăsimi.

Se estimează că mai multe milioane de tone de ulei de palmier sau oleină de palmier, în formele lor naturale, în amestecuri cu alte uleiuri, sau după prelucrări specifice, sunt utilizate anual pentru prăjit în aplicații industriale, datorita proprietăților excelente de prăjire.

Frito Lay, cea mai mare companie de snack-uri din lume, a folosit, de-a lungul anilor, mai mult de 90.000 de tone de oleină în operațiunile lor din afara SUA.

Se estimează că, în 2000, Uniunea Europeană a folosit 170.000 de tone de grăsimi pentru prăjire, incluzând ulei de palmier, pentru producția de 3.32 milioane de tone de cartofi prăjiți congelați.

Există 600 de fabrici de tăiței de toate dimensiunile, î0n China și care consumă un milion de tone de ulei de palmier, pe an.

În sectorul fast-food, Malaezia, a convins pe cunoscuții giganți din domeniu, companii ca A & W, McDonalds și KFC, să treacă la folosirea produselor de ulei de palmier, ca mediu de prăjire. Există acum aproape 1.000 de fast-food-uri din Malaezia și Singapore care folosesc 40.000 de tone de oleina pe an. În Indonezia, Thailanda, Hong Kong, Filipine, India, etc se utilizează, de asemenea, cantități mari de ulei de palmier pentru prăjire în fast-food-uri. În viitor, uleiul de palmier este de așteptat să fi utilizat de fast-food-uri, în special în țările din blocul ex-comuniste, datorită liberalizării economice și schimbării stilului de viață.

Milioane de tone de ulei de palmier sunt folosite anual, în lume, pentru prăjit. Acest articol va prezenta performanțele la prăjit în trei aplicații majore – producția industrială de chipsuri, producția industrială de obținere a cartofilor congelați pre-prăjiți și a cartofilor franțuzești prăjiți în fast-food.

În primul studiu, aproximativ patru tone de ulei de palmier au fost folosite pentru prăjirea de chipsuri, continuu 8 ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână. Oleina de palmier utilizată (cu gestionarea corectă) s-a comportat bine și era încă într-o condiție excelentă la sfârșitul perioadei de test, lucru reflectat de conîinutul redus de peroxid (4mEq/Kg) și de ansidină și de conținutul ridicat de tocoferoli și tocotrienoli chiar și după 1900 de ore de prăjire.

În al doilea studiu, 12 tone ulei de palmier au fost utilizate pentru obținerea de cartofi congelați pre-prăjiți, prin prăjirea cartofilor în mod continuu o zi, timp de 5 zile pe săptămână. Comportarea a fost bună, judecând după FFA (free fatty acid) scăzut de 0,34%, și analiza calității uleiului de 1.1, conținutul redus de componente polare și polimeri 17% și 2,8%, respectiv, după 12 de zile de studiu.

În al treilea studiu, se simulează prăjirea de bucăți de carne de pui, în condițiile unui fast-food, în ulei de palmier, cu cuve termostate la 180 de grade Celsius. Din nou FFA este în valori foarte mici, mai puțin de 1%., iar conținutul de componente polare și polimeri de <25% și <6%, respectiv, după 5 zile de prăjire consecutivă.

Aceste studii ample au fost desfășurate de Persiaran Institusi, Bandar Baru Bangi, Kajang, Selangor, Malaysia.

ulei palmier pentru prajire

O parte din fotografiile prezente pe acest site, inclusiv cele de produs au fost executate de acest fotograf.

This Post Has 2 Comments

  1. Casper spune:

    Studiile acestea confirma ceea ce am constatat si eu personal. Am folosit acelasi ulei de palmier vreo 3 luni, l-a aruncat pentru ca ma plictisisem de el, nu pentru ca patise ceva.

  2. Sergiu spune:

    Incredibil! Cum sa prajesti 1900 de ore in acelasi ulei? Pai iti raman reziduuri de la prajire. Presupun ca au filtrat uleiul, pentru ca altfel se inegreste de la resturile ramase in cuva.

Leave A Reply