Blog

Studiu pentru prajirea cartofilor

Câțiva cercetători de la Universitatea Miguel Hernández din Alicante, Spania au desfășurat un studiu amplu despre folosirea uleiului de palmier la prăjirea cartofilor.

Ceea ce au avut în vedere cercetătorii, în mod special, a fost cantitatea de acroleină care apare, în general, la prăjitul diverselor alimente în ulei.

Acroleina este o aldehidă nesaturată care se poate obține prin deshidratarea glicerinei sau prin degradarea termică a glicerolului, așa cum se întâmplă în cazul prăjitului în ulei. Acroleina este o substanță neurotoxică, ușor volatilă, cunoscută ca fiind cancerigenă. Are efecte toxice pentru ficat, pancreas și rinichi.

Studiul a arătat ca uleiul roșu de palmier este nehidrogenat, are o înaltă stabilitate la oxidare și conține cantități mari de antioxidanți naturali, cum ar fi carotenii.

Principalele obiective au fost studiul emisiilor de acroleină în timpul operațiunii de prăjire, care sunt un indicator pentru compușii volatili, potențial toxici și de a evalua importanța cartofilor pai (cartofi franțuzești) prăjiți în ulei roșu de palmier, ca o sursă suplimentară de caroteni în dietă.

Ratele de emisie de acroleină din uleiuri mono-nesaturate, cum ar fi uleiul roșu de palmier și uleiurile de măsline, au fost mult mai mici decât cea de uleiuri poli-nesaturate, cum ar fi cel de floarea soarelui.

Conținutul total de caroteni din uleiul roșu de palmier, 480 mg / l, face ca acest ulei să fie perfect pentru o dezvoltare alimentară eficientă pretutindeni în lume și dă uleiului o mare stabilitate oxidativă și un termen de valabilitate lung.

Testele senzoriale au dovedit că deseori cartofii prăjiți în ulei roșu de palmier au fost foarte apreciați de către un număr mare de consumatori. Culoarea lor a fost inițial considerată neobișnuită, cu toate acestea, în cazul în care aroma a fost evaluată, cartofii prăjiți cu uleiul roșu de palmier au primit scoruri mai mari decât cei prăjiți în ulei de măsline sau de floarea soarelui.

cartofi prajiti in ulei de palmier

This Post Has 1 Comment

  1. Lica Samadau spune:

    Vad ca aici si in alte articole, care se refera la studii facute pe uleiul de palmier, se vorbeste despre uleiul rosu, dar pe piata nu exista asa ceva. Adica ulei rosu, ci ulei galben. Banuiesc ca diferenta este importanta. Veti aduce si ulei rosu?

Leave A Reply