Studiu-pentru-prajirea-cartofilor

Studiu pentru prajirea cartofilor

Cativa cercetatori de la Universitatea Miguel Hernández din Alicante, Spania au desfasurat un studiu amplu despre folosirea uleiului de palmier la prajirea cartofilor.

Ceea ce au avut in vedere cercetatorii, in mod special, a fost cantitatea de acroleina care apare, in general, la prajitul diverselor alimente in ulei.

Acroleina este o aldehida nesaturata care se poate obtine prin deshidratarea glicerinei sau prin degradarea termica a glicerolului, asa cum se intampla in cazul prajitului in ulei. Acroleina este o substanta neurotoxica, usor volatila, cunoscuta ca fiind cancerigena. Are efecte toxice pentru ficat, pancreas si rinichi.

Studiul a aratat ca uleiul rosu de palmier este nehidrogenat, are o inalta stabilitate la oxidare si contine cantitati mari de antioxidanti naturali, cum ar fi carotenii.

Principalele obiective au fost studiul emisiilor de acroleina in timpul operatiunii de prajire, care sunt un indicator pentru compusii volatili, potential toxici si de a evalua importanta cartofilor pai (cartofi frantuzesti) prajiti in ulei rosu de palmier, ca o sursa suplimentara de caroteni in dieta.

Ratele de emisie de acroleina din uleiuri mono-nesaturate, cum ar fi uleiul rosu de palmier si uleiurile de masline, au fost mult mai mici decat cea de uleiuri poli-nesaturate, cum ar fi cel de floarea soarelui.

Continutul total de caroteni din uleiul rosu de palmier, 480 mg / l, face ca acest ulei sa fie perfect pentru o dezvoltare alimentara eficienta pretutindeni in lume si da uleiului o mare stabilitate oxidativa si un termen de valabilitate lung.

Testele senzoriale au dovedit ca deseori cartofii prajiti in ulei rosu de palmier au fost foarte apreciati de catre un numar mare de consumatori. Culoarea lor a fost initial considerata neobisnuita, cu toate acestea, in cazul in care aroma a fost evaluata, cartofii prajiti cu uleiul rosu de palmier au primit scoruri mai mari decat cei prajiti in ulei de masline sau de floarea soarelui.

SCRIE UN COMENTARIU